22 Ekim 2009 Perşembe

Peur(s) Du Noir ( Karanlık Korkuları)

... bir Afgan köylüsü ile tv izlerken , batı medeniyetlerinin üstünlüğünü ona anlatmaya çalışmak zorunda kalmaktan korkarım.
...pek tanımadığım bir arkadaşıma beklenmedik bir şekilde davet edilip soslu soyulmuş yılan servis edilmekten korkarım.
...sevişirken , mutlu ölmekten ; politik bir görüşüm olmadığı için 'ortada' olmaktan korkarım...
Filmin adı karanlık korkusu olsa da , bir çoğumuzun hayatın kabusa çeviren küçük korkuların hikayeleri anlatıldığı animasyonda 6 animatörden 5 farklı minik hikaye ile siyah- beyaz korkular işleniyor.
Kesinlikle sinemada, en azından büyük bi ekranda izlenmesi gereken bi film Peurs du Noir. Animasyonun böyle rahatsız edici filmler yapmakta kullanılmasına alışık da değilim ancak film boyunca işlenen; böcek korkusu, kabuslar, bilinmeyenden korkma, hayalet fobisi , timsahlar ve örümceklerin rahatsız edici tarafları hafif fantastik ancak gerçeğe de yakın sayılabilinecek hikayelerle sunulduğu için bu filmi 'ilgi çekici' alanına sokabilirim.Korkularımız da öyle değil midir zaten; kafamızda büyüyüp dağlar olan ama yaşadığımızda hayatın zorunlu bi parçası kadar doğal görünen...

Kendime göre filmdeki unsurların 'en'li sıralandırılması da şöyle ( spoiler içeriyor)
Blutch imzalı;kısa filmlerin birbirine bağlandıkları sırada parça parça izlediğimiz ,köpek korkusu çatısı altında işlenen hikayenin tarzı en sevdiğim çizimler..


en ilginç bulduğum hikaye Charles Burns tarafından yapılan. Burada böcekler ve aslında üstü kapalı olarak erkeklerin evlenme-bağlanma korkusu ( kadın korkusu demeli şuna) da işlenmiş bulunmakta :)



İşlenişini en sevdiğim ise filmdeki en rahatsız edici görsel öğelerin bulunduğu , küçük kızın kabusları bölümü oldu. Japon kültürü korku ögelerinden yararlanılmasının payı da büyüktür burada.

Filmin doğası gereği ,hikayelerinin hiçbirinin mutlu sonla bitmemesi de filmi toplam 3 denemede izlememin nedenidir. Ancak değişik fimleri sevenler ve biraz huzursuz olmak isteyenler için hoş bi seyirlik olduğunu düşünüyorum.

mood :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder